Dánské Chef menu připravil Lars Sjöstrand, jehož profesní kariéra kuchaře začala již při povinné základní službě, když vařil na ledoborci.
Má za sebou kulinářské zkušenosti z Dánska a Švédska. V Praze se usadil v 90. letech, kde vedl restaurace jako Planet Hollywood, Isabella v hotelu Bellagio nebo Chez Marcel. V současnosti působí v Danielas by Barock.
„Dánská kuchyně vychází ze zvyklosti používat lokální suroviny, jejichž dostupnost ovlivňuje krátké léto, chladnější podnebí a blízkost moře. “
Součástí místních pokrmů jsou již po staletí mořské plody a ryby, zelenina, která zvládá i chladnější počasí, a také červené maso. S českou kuchyní pak Dány pojí velká obliba vepřového masa.
Vybírat si lze tentokrát dokonce ze tří rozdílných baget. První je Dánský roastbeef s tradiční dánskou remuládou s kapary, paprikou, nakládanou okurkou, červenou cibulkou v balsamiku a rukolou.
Bageta Pork polse je s plátky křupavého pomalu pečeného vepřového boku, který je pro Dánsko typické. Dochucuje jej dresink ze sladké hořčice, salát z červeného zelí a chuťově zajímavý sýr s kmínem.
Poslední bageta se jmenuje stejně jako jedno z nejtradičnějších dánských jídel – Frikadeller. Je naplněna tradičními dánskými kuličkami ze směsi hovězího a vepřového masa, ochucené modrým sýrem, remuládou z červené řepy a křupavou cibulkou.
Tradiční součástí sezónního Chef menu je Polévka z mušlí, z krému ze slávek, kukuřice, smetany s koprem a ozdobena restovanými mušlemi.
Abychom vám zpříjemnili požitek ochutnávání, připravili jsme Degustační menu, které si můžete přizpůsobit a kombinovat dvě libovolné bagety z Dánského Chef menu, což umožňuje snadnější prozkoumávání chutí dánské kuchyně.
Do vyvážené stravy v Balanced calories připravil Lars Sjöstrand do svého menu Makrelu s tomaty, která je dánskou obdobou našeho chlebíčku. Sestává z plátku dýňového chleba s makrelou v tomatové omáčce, crème fraîche, ředkvičkou a rukolou na ozdobení.
Druhým zástupcem je Krevetový tunnbröd. Jedná se o chlebovou placku smotanou do wrapu se salátem z krevet, červeným kaviárem, hráškem, celerem a little gem salátkem.